Van egy sütemény, amit mindenkinek a nagymamája készít a legjobban, ami ott díszeleg minden karácsonykor, húsvétkor, és természetesen a lagzis asztalokon is.

Ropogós, sötét csokiréteg alatt omlós, élesztős tésztalapok, köztük émelyítően édes cukrozott dió és házi baracklekvár, amitől az egész szaftos lesz és felejthetetlen. A jó zserbót egy életre megjegyezzük, hogy hol ettük, de igazából a félresikerült is mindig elfogy valahogy.

Így vagy úgy, a magyar otthonokban a zserbó megkerülhetetlen ünnepi édesség. Egyike az igazi „házi süteményeknek”, amik gyakorlott mozdulatokkal készülnek, érzéssel, és általában nem is öt perc alatt. Zserbóból ráadásul nem lehet keveset sütni. Egy teljes tepsi alatti mennyiséghez teljesen felesleges nekiállni, azonban jó tudni, hogy a kész zserbó 6-8 napig gond nélkül tárolható hűtőben (tovább úgysem tartana ki), valamint akár fagyasztható is (csak a nagyinak el ne mondjuk, hogy erre vetemedtünk.)

Hogyan álljunk neki?

A klasszikus zserbó egyszerű elemekből áll össze, elkészítésére mégis tanácsos egy olyan napot szánni, amikor semmi más dolgunk, és kényelmesen meg tudjuk tenni egy-egy újabb lépést mondjuk kétóránként. Egy puha, élesztős tészta, amit hihetetlenül vékonyra tudunk nyújtani, rajta bőséges darált dió, cukor és baracklekvár keveréke, majd sütés után a csokoládé: nem bonyolult ez, csak időigényessé teszi az egyes lépések közti kötelező idő. A tészta begyúrását kelesztés követi, majd nyújtás és a töltelék eloszlatása, újabb pihentetést követően sütés, teljes kihűlést követően a csokimáz, majd türelmetlen várakozás, hogy a máz megdermedjen.

Mi kell a jó zserbóhoz?

A zserbó ikonikus triumvirátusa a dió, a baracklekvár és az étcsokoládé – erről a trióról a tésztalapok nélkül is a zserbó az első, ami eszünkbe jut. Fontos, hogy a dió friss legyen és zamatos, a baracklekvár lehetőleg házi, és inkább édes, mint savanykás, az étcsokoládé pedig roppanós és fényes. Ugyanígy azonban a tésztára is áll, hogy az összetevőik esetében a legjobb minőségre törekedjünk. A Nagyi titka extra finom süteménylisztje az őrlési technikának köszönhetően ilyen nagy mennyiségben is csodásan vegyíthető a tészta többi hozzávalójával, a kapott végeredmény pedig egy selymesen sima, kiválóan nyújtható tészta lesz.

Milyen változatokban készülhet?

Bár az ikonikus ízhármas a dió-baracklekvár-csokoládé, természetesen – mint minden süteményből, ebből is léteznek egyéb változatok. Hagyományos verziónak számít a mézes zserbó, mely vaníliás krémmel van töltve, de egyre elterjedtebbek azok a párosítások, amik az eredeti ízhármast próbálják kicsit utánozni. Így például a mák-szilvalekvár-csokoládé, vagy a málnás zserbó sem éppen ördögtől való, sőt, a változatosság jegyében időnként bátran ki is próbálhatjuk valamelyiket.

Ha pedig nem tudunk időt szánni egy teljes tepsi zserbó elkészítésére, vagy úgy érezzük, a nagyiénál jobbat úgysem süthetünk, még mindig ott van számtalan zserbó-ihlette desszert, melyek jó része sokkal kisebb energiabefektetéssel is elkészíthető, a siker pedig ezeknél is garantált.

Ha mostanra már érzed a szádban a dió és a lekvár ízét, és alig várod, hogy az idei ünnepre te is villants egy tepsi zserbót, akkor görgess lejjebb, mert rengeteg inspirációt hoztam a számodra!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások